Transparent
Forside stage-banner
Oplev
 Skamling 
i Kolding

Skamlingsbanken - de store kræfters sted

Et af Danmarks store nationale og folkelige samlingssteder, et smukt kuperet landskab med store naturoplevelser og flotte udsigter.

Skamlingsbanken - natur og kultur

Skamlingsbanken er Syd- og Sønderjyllands højeste punkt, kendt for sine fantastiske udsigter og sin helt særlige plads i Danmarkshistorien. Besøg både oplevelsescenteret og tag på vandretur i det smukke landskab.

På Skamlingsbanken opleves et unikt landskab, formet af gletsjere under sidste istid. Stedet er præget af stejle skråninger, dybe kløfter og fantastiske udsigter over Lillebælt og det jyske landskab.

Siden midten af 1800-tallet har Skamlingsbanken haft en særlig betydning som national talerstol. Her har mænd og kvinder kæmpet for retten til at tale dansk, for kvinders valgret, og for en fredeligere verden. Deres forskellige kampe og fortællinger har manifesteret og tilsammen skabt historien om Skamlingsbanken.

Skamlingsbanken folder

Skamlingsbankens faciliteter og oplevelser

Besøgscenter Skamlingsbanken

Besøgscenter Skamlingsbanken

Oplev de store kræfters spil på Skamlingsbanken med et besøg i besøgscenteret, der formidler naturens kræfter og Skamlingsbankens historie.

Udstillingen formidler de store kræfter, der gennem tiden har formet Skamlingsbanken til et unikt sted fra isens til ordets kræfter. Fra talerstolen på Højskamling er vigtige emner blevet diskuteret. Lige fra den danske sag i Sønderjylland til kvinders valgret. I besøgscenteret kan du opleve de store taler, lære om talens kræfter og selv afprøve effekten.

Besøgscenteret er smukt bygget ind i terrænet, så det ikke arkitektonisk stjæler billedet. I stedet rammer den smukke bygning stedets udsigt fra det store panoramavindue og ligger ellers skjult i landskabet og lader Højskamling være det, man møder, når man ankommer til Skamlingsbanken.

Besøgscenteret, som drives af Museum Kolding, indeholder ud over udstillingen også café, museumsbutik og toiletter.

MuseumKolding Skamlingsbanken

Aktiviteter på Skamling

Landart Skamling1

Landart på Skamlingsbanken

Oplev de imponerende landart-skulpturer ved Besøgscentret på Skamlingsbanken. OPUS POTENTIA – Kraft & værk, består af fire installationer, der sammen skaber en fortælling, der vækker Skamlingsbankens historie til live.

De fire skulpturer er skabt af kunstnerne Mogens Leander, Erik Valter, Henrik Fischer og Helle Dupont og binder på forskellig vis fortiden sammen med nutidens problemstillinger. Installationerne er placeret i landskabet foran besøgscentret og fungerer som en sammenhængende oplevelse gennem deres placering og den røde tråd, der forbinder dem. Skulpturerne kan opleves individuelt eller som en helhe...

Se mere her
Bestig bjerge på Skamlingsbanken

Bestig Bjerge på Skamling

Bestig Naturpark Lillebælts højeste bjerg, Skamlingsbanken, der rejser sig 113 meter fra kysten ved Binderup Strand til Højskamling.

Se mere her

Arrangementer på Skamlingsbanken