Grænselandets sange - koncert med Musica Ficta

Den 30. maj inviterer Klassisk Christiansfeld til en koncert med et af Danmarks bedste kor, nemlig Musica Ficta. 

Musica Ficta skriver følgende om deres koncert:

1920 blev et stort år for Danmark, ikke mindst med henblik på nationalfølelsen. Dette gav sig naturligvis voldsomt til kende i kunsten. Her ca. 100 år efter vil vi grave tilbage til sangene fra omkring 1920. Og hvad finder vi!? Carl Nielsen og Thomas Laub havde netop udgivet deres banebrydende visehefter 1915 og 1917, og Højskolesangbogens Melodibog udkom for første gang 1922, stærkt præget af den politiske situation. Her sker selve formningen af det, vi i dag forstår som ”det danske” – på godt og ondt.

I 2020 fejrede vi Genforeningsjubilæet med en stor CD-indspilning af sønderjyske egnssange. Her finder vi en del sange, som stadig livligt synges i dag, bl.a. Som en rejselysten flåde, Min pige er så lys som rav, I Danmark er jeg født, men CD’en vil især indeholde helt ukendte sange fra Sønderjylland.

Vi har allerede planlagt en stor koncertturné, hvor vi præsenterer et udvalg af sangene fra CD’en. Men vi vil også lave en afdeling med sange fra En Snes Danske viser. Carl Nielsen og Thomas Laub var foregangsmænd i den sangbevægelse, der blomstrede op i disse år, og netop hos disse to finder vi et udtalt manifest for Den Danske Sangs funktion og mission.

Vi synger sange fra perioden, der stadig lever, og ikke mindst sange der er så voldsomt nationalistiske, at de ikke længere er stuerene. Vi ser også på hvordan melodierne måske afspejler de forskellige grader af nationalitet, og om man overhovedet kan se på musik og sange på den måde.

Læs mere på Klassisk Christiansfelds hjemmeside


Tid: 30. maj kl. 16.00
Sted: Brødremenighedens kirkesal, Christiansfeld
Arrangør: Klassisk Christiansfeld
Billetter: Entré 100 kr. Billet købes i døren.