Ved at benytte denne hjemmeside, www.oplev.kolding.dk, accepterer du, at vi bruger cookies. Læs mere her

Ja, det er ok

Støtten ved Skamlingsbanken et monument over danskheden

Monumentet, kaldet Skamlingsbankestøtten, er en granitstøtte rejst af 25 sten med en højde på 16 meter. Støtten blev rejst i oktober 1863.

Efter Treårskrigen 1848-50 etableredes en monumentkomité med Orla Lehmann som formand. Formålet med komitéen var at indsamle midler til et mindesmærke for General Bülow i Fredericia, men da landsindsamlingen indbragte omkring 9000 daler, var der endvidere mulighed for at rejse mindesmærker over flere af krigens fremtrædende personer. Således blev der på initiativ fra formanden rejst et monument på Skamlingsbanken for "den danske Sags borgerlige Forkæmpere" (Orla Lehmann). 

Under den tyske besættelse i 1864 sprængte preusserne støtten og solgte stenene på auktion. Ved denne lejlighed købte to af egnens folk alle stenene og gemte dem indtil støtten igen kunne rejses i maj 1866. Ved denne lejlighed tilføjedes endnu en inskription:

"Sprængt af Preusserne, 21. marts 1864. Reist igjen i mai 1866"

Området ved Skamlingsbanken blev en del af det danske rige efter 1864, idet et antal kongelige enklaver i Sønderjylland blev ombyttet til 8 sogne syd for Kolding, bl.a. Vejstrup Sogn, hvor Skamlingsbanken ligger.

Adgang til området fra parkeringspladsen på Skamlingsbanken.


Inspiration til frisk luft og natur i juleferien