Ved at benytte denne hjemmeside, www.oplev.kolding.dk, accepterer du, at vi bruger cookies. Læs mere her

Ja, det er ok

Klokkestablen ved Skamlingsbanken

Klokkestablen - mindesmærke over den væbnede kamp

Mens Skamlingbanken er symbol på den civile kamp for Sønderjylland, står Klokkestablen fra 1948 som et mindesmærke over den væbnede modstand. Et minde over modstansbevægelsens faldne i Syd- og Sønderjylland (region III).

Efter befrielsen afholdt Modstandsbevægelsens Region III den 21. maj 1945 en frihedsfest på Skamlingsbanken, der samlede mere end 100.000 mennesker.

For de penge, der indkom ved salg af programmer, købte Modstandsbevægelsen et stykke jord, der stødte op til Højskamling. Det skulle bruges til placering af et mindesmærke for Modstandskampens faldne.

Arkitekterne Poul Hauge og Ole Kornerup Bang blev inspireret af de klokkestabler, der står ved mange sønderjydske kirker. De skabte en klokkestabel i beton. I stablen hænger fem malmklokker afstemt til at spille de første takter af prins Jørgens march med efterfølgende bedeslag – BBCs kaldesignal til Danmark under krigen.

Klokketårnet er valgt som symbol på at, kirkeklokker gennem tiderne ikke blot skulle ringe til fredelige handlinger, men også kalde lokalbefolkningen til kamp.

Den største klokke har denne indskrift:
Landsmænd, lyt til Klokkens Klang
Stands en Stund jer travle Gang
Bed med Klokkens Bedeslag.
Husk dens Stemme
aldrig glemme.

Klokkespillet lyder hver dag i sommerhalvåret kl. 12, kl. 15 og kl. 18.

Under klokkestablen er placeret fire ølandssten i korsform. De tre bærer navnene på de 82 faldne i regionen, den fjerde indeholder vers forfattet af digteren Poul Sørensen.

Mindesmærket blev indviet den 2. maj 1948.

Lokalforsvarsregion Fyn, Syd- og Sønderjylland og Kolding Kommune lægger hvert år den 5. maj kranse ved monumentet.

Adgang til mindesmærket: Fra parkeringspladsen på Skamlingsbanken, ad en sti 170 m mod nordvest, på en eng i skoven.